Hoe oud moet je zijn om taxichauffeur te worden?

21 mei 2024

Ben je al sinds je kindertijd gefascineerd door het idee om mensen veilig van A naar B te brengen? Dan is het beroep van taxichauffeur misschien wel jouw roeping! Maar hoe oud moet je zijn om taxichauffeur te worden? En wat zijn de stappen die je moet nemen om dit te bereiken? Geen zorgen, wij hebben alles voor je op een rijtje gezet, zodat jij zonder gedoe jouw droom als taxichauffeur kunt najagen!

Minimumleeftijd taxichauffeur

Wil je taxichauffeur worden? Dan moet je minstens 17 jaar oud zijn. Maar hoe zit dat precies? Nou, om het theorie-examen af te leggen, moet je minstens 17 zijn. Let op: voor het praktijkexamen moet je echter minstens 18 jaar oud zijn. Dit geldt zowel voor de volledige taxipas als de beperkte taxipas. Zodra je 18 bent, kun je zelfstandig de weg op als taxichauffeur. En hier komt goed nieuws: er is geen bovengrens! Benieuwd naar de andere eisen? Die gaan we zo bespreken!

Een rijbewijs halen

Vanaf de minimale leeftijd van 17 jaar kun je aan de slag om je rijbewijs te behalen, een essentiële stap als je taxichauffeur wilt worden. Want laten we eerlijk zijn, je kunt niet zomaar mensen rondrijden zonder een geldig rijbewijs. Voor de meeste chauffeurs volstaat een rijbewijs B, geschikt voor het besturen van een personenauto. Lees hier meer over de eisen.

Het theorie-examen

Een ander onderdeel van de opleiding tot taxichauffeur is de theoretische kant. Deze theoretische kennis is belangrijk voor het veilig rijden. Wanneer je deze kennis beheerst, kun je je diploma behalen bij het CBR. Dit omvat zowel een theoretisch als praktisch deel, vergelijkbaar met een regulier rijbewijs.

Een taxipas behalen bij het praktijkexamen

Wanneer je niet in het bezit bent van een taxipas (chauffeurskaart) mag je in Nederland niet de weg op als taxichauffeur. Deze pas toont namelijk aan dat je over de nodige kennis en ervaring beschikt. Bij het behalen van je taxipas beschik je over het veilig en verantwoord uitvoeren van het beroep als taxichauffeur. Een taxipas kun je halen via een gespecialiseerde rijschool. Voordat je begint aan de opleiding als taxichauffeur, moet je beslissen of je een beperkte of volledige taxipas wilt.

Een beperkte taxipas

Als je in bezit bent van een beperkte chauffeurskaart mag je alleen taxi rijden met vaste passagiers, op vaste routes en vaste tijden. Het gaat hierbij voornamelijk om groepsvervoer (GVV) of om leerlingenvervoer (LLV). Voor groepsvervoer zijn dit meestal bewoners van instellingen of mensen die naar de dagopvang gaan. Hierbij mag je geen financiële handelingen uitvoeren in de taxi. Het praktijkexamen voor de beperkte chauffeurskaart heet officieel een taxi vakbekwaamheid praktijk beperkt (TVPC).

Een volledige taxipas

Met een volledige chauffeurskaart op zak ben je klaar voor allerlei soorten taxivervoer. Denk aan de regiotaxi, straattaxi, het vervoer van en naar Schiphol, zittend ziekenvervoer en zelfs het transport van reizigers met een mobiliteitsbeperking (valys). Het praktijkexamen voor deze kaart heet officieel het Taxi Vakbekwaamheids Praktijkexamen (TVP). Wil je meer weten over hoe dit volledige praktijkexamen in zijn werk gaat? Lees dan verder om het hele proces te ontdekken. En als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag op weg naar jouw nieuwe avontuur als taxichauffeur!

Taxipas aanvragen

Zodra je met succes je theorie- en praktijkexamens hebt afgerond, staat er nog maar één ding tussen jou en je taxipas: de aanvraag ervan. Hiervoor moet je bij Kiwa (online) een aanvraag indien. Maar, voordat je enthousiast op de verzendknop drukt, zorg ervoor dat je alle benodigde eisen en documenten paraat hebt.

  • Erkend chauffeursdiploma taxi.
  • Een geldig rijbewijs B.
  • Om te kunnen starten als taxichauffeur moet je minimaal 18 jaar oud zijn.
  • Verklaring omtrent gedrag (VOG). In deze verklaring staat dat je in het verleden geen bezwaar hebt gevormd voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis zal deze vragen screenen. Justis is een onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De VOG is 5 jaar geldig. Na deze 5 jaar dient deze weer opnieuw aangevraagd te worden.
  • Als laatste laat je je medisch keuren door een gecertificeerde arts.

Door bovenstaande stappen te volgen weet je zeker dat je alles hebt afgerond om te kunnen starten met jouw droombaan als taxichauffeur. Succes met de voorbereidingen en veel veilige kilometers toegewenst!

Ontdek hier de kosten van een taxi opleiding!